Den 13 september 2014 hölls ett sista, fjärde utbildningstillfälle för deltagare i södra Sverige samt för andra buddhistiska kontaktpersoner som inte haft möjlighet att delta i de tidigare anordnade tillfällen. Under dagen presenterades grundläggande information om projekten andlig vård och krisberedskap. Det fanns även möjlighet till diskussion och deltagarna kunde få svar på frågor de hade. Utbildningsdagen arrangerades i form av ett seminarium med temat Trossamfundens roll inom den andliga vården i sjukvården och i samhällets krisstöd. Platsen för seminariet var templet Wat Sanghabaramee i Eslöv.
Över 16 personer deltog i seminariet, de flesta av dem tillresta från olika orter i södra Sverige, men även från Stockholm och Umeå. Många av deltagarna var ordinerad Sangha, dvs. munkar och nunnor.
Abboten på Wat Sanghabaramee, Phra Tonchai Hanpol som också deltog i seminariet hälsade de ankomna deltagarna hjärtligt välkomna.

Templet Wat Sanghabaramee

Det fina mötesrummet på Wat Sanghabaramee
De buddhistiska koordinatörerna Trudy Fredriksson och Katja Panova inledde seminariet med en presentation av dagen och projekten buddhistisk andlig vård och krishantering. Gunnel Andreasson från SST fördjupade deltagarnas inblick i projektet med den andliga vården på sjukhusen och belyste vad som är viktigt att tänka på för buddhistiska kontaktpersoner, som besöker patienter på sjukhusen.
Efter kaffepausen berättade Katja Panova och Trudy Fredriksson om hur koordinatörstjänsterna är utformade och hur samarbetet med de buddhistiska organisationerna och sjukvården ser ut.
Sedan presenterade Katja krishanteringsplanen för de närvarande och informerade om hur de buddhistiska organisationerna kan öka sin beredskap vid kris och hur viktigt det är med framförhållning, planering och förberedelse, för att på ett bättre sätt kunna hantera eventuell kris.
|